30 Kasım 2016 Çarşamba

İNTERNET DONANIMLARI

                    İNTERNET DONANIMLARI

1-)VERİ TABANI 

  
     Veritabanı yada ingilizcesi database kavramı, verilerin belirli bir düzene göre depolandığı sistemlere verilen genel bir isimdir. Günümüzde özel veya kamu kuruluşların hepsi bünyesinde barındırdıkları bilgileri veritabanında tutarlar.

2-) WAN VE LAN

      LAN=Local Area Network: Yerel Ağ
   Yerel ağ olarak tanımlanan Local Area Network, aynı yapı içerisindeki sınırlı bir alanda birbirine bağlanmış bilgisayardan oluşur. İnternet kafeler yerel ağlara çok güzel bir örnektir


     WAN=Wide Area Network: Geniş Alan Ağları
  Wan farklı bölgelerdeki yerel ağların bağlanması sonucu oluşan bilgisayar ağıdır.
 
Wanlar çok geniş alanları kapsamaktadır. Şehirler arası, ülkeler arası ağlardır. Değişik tipdeki  lanların birleşmesi ile oluşurlar. Wan sistemi üzerinde on binlerce kullanıcı ve bilgisayar çalışabilir.

3-)IP ADRESİ


 IP adresi (internet protocol adress) interneti yada TCP/IP protokolünü kullanan diğer paket anahtarlamalı ağlara bağlı cihazların , ağ üzerinden birbirleri ile veri alışverişi yapmak için kullandıkları adres.

 İnternete bağlanan her bilgisayara, internet servis sağlayıcısı tarafından bir IP adresi atanır ve internetteki diğer bilgisayarlar bu bilgisayara verilen bu adres ile ulaşırlar.


4-)TCP

     TCP (transmıssıon control protocol) TCP/IP protokol takımının iki aktarım katmanı protokolünden birisidir. Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlamalı bilgisayar iletişiminde kayıpsız veri gönderimi sağlayabilmek için TCP protokolü yazılmışdır.

5-)DNS


  DNS (domain name system) Alan adı sistemi internet uzayını bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi organize etmeye yaraya, bilgisayar, servis, internet veya özel bir ağa bağlı herhangi bir kaynak için  hiyerarşik dağıtılmış bir adlandırma sistemidir.

6-)HTTPS


  HTTPS açılımıyla (secure hypertext transfer protocol) yani Türkçesiyle güvenli hiper metin aktarım iletişim kuralı anlamına gelmektedir. HTTPS esasen internet sitelerinin açılmasına yardımcı olan evrensel bir iletişim kuralı olan HTTP nin SSL serfitikası eklenerek daha kullanışlı ve güvenilir hale getirilmiş şeklidir.


 7-)DHCP


  DHCP (dynamic host configuration protocol), basit olarak sistemdeki bilgisayarlara IP adreslerini ve buna ek olarak değişik parametreleri atamak için kullanılan servistir. DHCP nin temel özelliği sistemi kuran kişilerin tek tek tüm makineleri gezip aynı veya benzer parametreleri defalarca eliyle girmesini engellemek, böylece zaman kazanmak ve sistem yöneticisinin işini kolaylaştırmaktır.

8-)UDP Protokolü

    UDP (user datagram protocol) Kullanıcı veri bloğu iletişim kuralları; TCP/IP protokol takımının iki aktarım katmanı protokolünden birisidir. Verileri bağlantı kurmadan yollar. Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlı bilgisayar iletişiminde bir datagram modu oluşturabilmek için UDP protokolü yazılmıştır.

9-)FTP Sunucu

                             
FTP' nin açılımı File Transfer Protocol ; yani dosya transfer protokolü. Adından anlaşılabileceği gibi bu sunuculara dosya sunar. Örneğin bir bilgisayar firması yeni  donanım sürücülerini, bedava yazılımlarını kullanıcılara FTP sunucusu üzerinden iletebilir.

10-)MAC Adresi


MAC adresi (media access control) yani ortam erişim yönetimi bit bilgisayar ağında, bir cihazın ağ donanımını tanımaya yarar. Örneğin , sizin  bilgisayarınızda modeminizin ve ağ kartınızın kendine özel birer MAC  adresleri vardır.

11-)ROUTER (Yönlendirici)

  


  Route yön router de yönlendirici demektedir. Bir ağ aktif donanımı olarak da router yönlendirme işlemi yapmaktadır. Ağdaki bilgisayarların yönlerini bulmalarına klavuzluk eder. Bir başka deyişle ağdaki ip paketlerini bir networkkten başka bir networke taşımaya yarayan cihazlara router denmektedir.

12-)SWİTCH (Anahtarlayıcı)

  En kısa tanımıyla switch birden fazla bilgisayarın aynı internet verisini kullanması için kullanılan cihazın adıdır. Switch internet verisini tüm bilgisayarlara eşit olarak paylaştırır.

13-)PROXY/VEKİL SUNUCUSU


 Vekil sunucu  veya yetkili sunucu , proxy server  veya yalnızca proxy  internete erişim sırasında kullanılan bir ara sunucudur. Bu durumda, örneğin bir ağ sayfasına erişim sırasında doğrudan bağlantı yerine:
  • Tarayıcı vekil sunucuya bağlanır ve hangi sayfayı istediğini söyler
  • Vekil sunucu gerekiyorsa o sayfaya bağlanır ve içeriği alır
  • Vekil sunucu tarayıcıya içeriği gönderir 

14-)Mask Adresi

 TCP/IP  da iki cihaz aynı ağda olup olmadıkalrını birbirlerinin  IP adreslerinin ilk birkaç basamağına bakarak anlarlar. Bu basamağa IP maskesi  veya alt ağ maskesi  denir.




YARARLANILAN KAYNAKLAR;

*www.kodlamamerkezi.com
*seymahersey.blogcu.com
*wmaraci.com
*www.bilişimterimleri.com
*web.kilis.edu.tr
*wikipedia


















 

































































































































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Manşet