14 Aralık 2016 Çarşamba
30 Kasım 2016 Çarşamba
İNTERNET DONANIMLARI
İNTERNET DONANIMLARI
1-)VERİ TABANI
Veritabanı yada ingilizcesi database kavramı, verilerin belirli bir düzene göre depolandığı sistemlere verilen genel bir isimdir. Günümüzde özel veya kamu kuruluşların hepsi bünyesinde barındırdıkları bilgileri veritabanında tutarlar.
2-) WAN VE LAN
LAN=Local Area Network: Yerel Ağ
Yerel ağ olarak tanımlanan Local Area Network, aynı yapı içerisindeki sınırlı bir alanda birbirine bağlanmış bilgisayardan oluşur. İnternet kafeler yerel ağlara çok güzel bir örnektir
WAN=Wide Area Network: Geniş Alan Ağları
Wan farklı bölgelerdeki yerel ağların bağlanması sonucu oluşan bilgisayar ağıdır.
Wanlar çok geniş alanları kapsamaktadır. Şehirler arası, ülkeler arası ağlardır. Değişik tipdeki lanların birleşmesi ile oluşurlar. Wan sistemi üzerinde on binlerce kullanıcı ve bilgisayar çalışabilir.
3-)IP ADRESİ
IP adresi (internet protocol adress) interneti yada TCP/IP protokolünü kullanan diğer paket anahtarlamalı ağlara bağlı cihazların , ağ üzerinden birbirleri ile veri alışverişi yapmak için kullandıkları adres.
İnternete bağlanan her bilgisayara, internet servis sağlayıcısı tarafından bir IP adresi atanır ve internetteki diğer bilgisayarlar bu bilgisayara verilen bu adres ile ulaşırlar.
4-)TCP
TCP (transmıssıon control protocol) TCP/IP protokol takımının iki aktarım katmanı protokolünden birisidir. Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlamalı bilgisayar iletişiminde kayıpsız veri gönderimi sağlayabilmek için TCP protokolü yazılmışdır.
5-)DNS
DNS (domain name system) Alan adı sistemi internet uzayını bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi organize etmeye yaraya, bilgisayar, servis, internet veya özel bir ağa bağlı herhangi bir kaynak için hiyerarşik dağıtılmış bir adlandırma sistemidir.
6-)HTTPS
HTTPS açılımıyla (secure hypertext transfer protocol) yani Türkçesiyle güvenli hiper metin aktarım iletişim kuralı anlamına gelmektedir. HTTPS esasen internet sitelerinin açılmasına yardımcı olan evrensel bir iletişim kuralı olan HTTP nin SSL serfitikası eklenerek daha kullanışlı ve güvenilir hale getirilmiş şeklidir.
7-)DHCP
DHCP (dynamic host configuration protocol), basit olarak sistemdeki bilgisayarlara IP adreslerini ve buna ek olarak değişik parametreleri atamak için kullanılan servistir. DHCP nin temel özelliği sistemi kuran kişilerin tek tek tüm makineleri gezip aynı veya benzer parametreleri defalarca eliyle girmesini engellemek, böylece zaman kazanmak ve sistem yöneticisinin işini kolaylaştırmaktır.
8-)UDP Protokolü
UDP (user datagram protocol) Kullanıcı veri bloğu iletişim kuralları; TCP/IP protokol takımının iki aktarım katmanı protokolünden birisidir. Verileri bağlantı kurmadan yollar. Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlı bilgisayar iletişiminde bir datagram modu oluşturabilmek için UDP protokolü yazılmıştır.
9-)FTP Sunucu
FTP' nin açılımı File Transfer Protocol ; yani dosya transfer protokolü. Adından anlaşılabileceği gibi bu sunuculara dosya sunar. Örneğin bir bilgisayar firması yeni donanım sürücülerini, bedava yazılımlarını kullanıcılara FTP sunucusu üzerinden iletebilir.
10-)MAC Adresi
MAC adresi (media access control) yani ortam erişim yönetimi bit bilgisayar ağında, bir cihazın ağ donanımını tanımaya yarar. Örneğin , sizin bilgisayarınızda modeminizin ve ağ kartınızın kendine özel birer MAC adresleri vardır.
11-)ROUTER (Yönlendirici)
Route yön router de yönlendirici demektedir. Bir ağ aktif donanımı olarak da router yönlendirme işlemi yapmaktadır. Ağdaki bilgisayarların yönlerini bulmalarına klavuzluk eder. Bir başka deyişle ağdaki ip paketlerini bir networkkten başka bir networke taşımaya yarayan cihazlara router denmektedir.
12-)SWİTCH (Anahtarlayıcı)
En kısa tanımıyla switch birden fazla bilgisayarın aynı internet verisini kullanması için kullanılan cihazın adıdır. Switch internet verisini tüm bilgisayarlara eşit olarak paylaştırır.
13-)PROXY/VEKİL SUNUCUSU
Vekil sunucu veya yetkili sunucu , proxy server veya yalnızca proxy internete erişim sırasında kullanılan bir ara sunucudur. Bu durumda, örneğin bir ağ sayfasına erişim sırasında doğrudan bağlantı yerine:
- Tarayıcı vekil sunucuya bağlanır ve hangi sayfayı istediğini söyler
- Vekil sunucu gerekiyorsa o sayfaya bağlanır ve içeriği alır
- Vekil sunucu tarayıcıya içeriği gönderir
14-)Mask Adresi
TCP/IP da iki cihaz aynı ağda olup olmadıkalrını birbirlerinin IP adreslerinin ilk birkaç basamağına bakarak anlarlar. Bu basamağa IP maskesi veya alt ağ maskesi denir.
YARARLANILAN KAYNAKLAR;
*www.kodlamamerkezi.com
*seymahersey.blogcu.com
*wmaraci.com
*www.bilişimterimleri.com
*web.kilis.edu.tr
*wikipedia
15 Kasım 2016 Salı
DİKİŞ MAKİNESİNİN ÇALIŞMA MEKANİZMASI
DİKİŞ MAKİNESİ İNCELEMESİ VE İÇİNDEKİ MEKANİZMALAR
Merhaba arkadaşlar bugün sizlere mekanizmalar dersimin ödevini sizlerle paylaşacağım umarım beğenirsiniz.
Şimdi mini bir dikiş makinesinin içini açacağız ve içindeki mekanizmaya bakacağız.
Dikiş makinemizin ölçüleri;
*Yükseklik=22 cm
*Genişlik=22 cm
*En=11 cm
İlk olarak kapak üzerindeki vidaları söktüm ve içindeki mekanizma ortaya çıktı.
Şimdi tek tek sökelim
*Dikiş makinesinin en önemli parçalarından biri zira bu olmadan makineye hareket veremeyiz.
Elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren bir DC motordur.
*Makinemizde sadece iki adet kontrol tuşu bulunuyor bunlardan biri açma kapama tuşu bir diğeri ise motorun hızını 2 kademeli olarak değiştiren tuştur.
*Burada da bir adet adaptör girişi ve bir adet makineyi ayak pedalı ile kontrol etmek için giriş bulunuyor ayak pedalı bende olmadığı için fotoğrafını atamadım sarı ve yeşil kablolarda elektrik olmadığında makineyi pil ile çalıştırmak için girişlerdir.
*Bu dişli motordan aldığı hareketi iki yöne aktarır.Bu hareketin biri iğnenin inip kalkmasını sağlar diğeri ise iplik makarasının dönmesini sağlar.
*Bu dişli motordan gelen hareketi iplik makarasının dönmesi için makaraya aktarır.
*Bu dişli parçası ise; yatay olarak gelen hareketi dikey harekete çevirir ve çapı küçük dişli kullanıldığı için motordan gelen hareketi hızlandırır. Videoda gösterildiği şekilde makarayı dönderir.
*Bu parçamız ismi ise volandır motordan aldığı hareketi iğne kısmına ileten ve iğnenin aşağı yukarı hareket etmesini sağlar. Aynı zamanda el yardımıyla iğneyi, yukarı aşağı ilerletmeyi sağlayan parçadır.
*Bu mil üzerine dikiş iğnemiz takılır.
*Bu aparat sayesinde dikiş iğnemizi milimize sabitlemiş oluyoruz ve iğneyi istediğmiz uzunlukta ayarlamamıza sağlar.
*Bu parçada dikiş makinesinin en önemli parçalarından biri olan dikiş iğnesi ipi bu iğneye takarak dikme işlemi yapılır.
*Bu mil ise baskı ayağını sabitlediğimiz mildir.
*Bu yayı ise baskı ayağımızı takdığımız mile takarak ayağımız yukarıda takılmasını önlüyor.
*Bu parçamız ise baskı ayağıdır kumaşın üzerine baskı yaparak rahat dikim yapmayı sağlar.
*Dişili plakası; Kumaşı ilerletmek için dişlilelerin olduğu aynı zamanda iğnenin içinden geçmesi için boşluğu bulunan kısım.
*Bunlar ise çeşitli boyutlarda makineden çıkan vidalardır.
Kaynaklar;
*http://hobimdikis.com
*http://www.coatsindustrial.com
9 Kasım 2016 Çarşamba
MİCROSOFT WORD DERSLERİ-2
MİCROSOFT WORD DERSLERİ-2
Merhaba arkadaşlar bu yazımızda microsoft word derslerinin 2. bölümünü işleyeceğiz.
Bu bölümde neler öğreneceğiz;
1-)Bir metini maddeler halinde yazma
2-)Metindeki alıntı yazıyı belirtme
3-)Metine resim ekleme
4-)Bir metinin her satırının baş harflerini büyük yazma
5-)Bir metindeki önemli yerleri, vurguyu renklendirme
6-)Tablo çizimindeki çeşitli özellikler
1-)Bir metini maddeler halinde yazma
Öncelikle maddelendirmek için bir liste oluşturalım daha sonrasında giriş sekmesine girerek maddelendirme yapacağımız metini seçelim ve ekran resminde görülen yere tıklayarak uygun olan şekli seçerek maddelendirme işlemini tamamlarız.
2-)Metindeki Alıntı Yazıyı Belirtme
Ekle kısmına geliyoruz metin kutusuna girerek uygun olan alıntı şeklini seçerek yazımızı yazıyoruz ve alıntı kısmını belirtmiş oluyoruz.
3-)Metine resim ekleme
Ekle kısmına girerek resim veya küçük resim yazan yere tıklayarak bilgisayarımızdan veya internetten istediğimiz resmi seçiyoruz ve word'e yükleniyor.
4-)Bir metinin her satırının baş harflerini büyük yazma
Giriş sekmesine girerek Aa kısmına tıklayıp her sözcüğü büyük harfle başlatabiliriz.
5-)Bir metindeki önemli yerleri, vurguyu renklendirme
Burada öncelikle bir metne ihtiyacımız olacak metini lorem ile ekleyeceğiz loremi bir önceki yazımızda bahsetmiştik =lorem(12,20) yazıp entere basıyoruz ve metin oluşuyor.
Giriş sekmesine girerek öncelikle vurgu yapacağımız yada rengini değiştireceğimiz metini seçerek ekran resminde gösterdiğim siyah ve turuncu kutucuklardaki sekmeye tıklayarak; vurgu yapmak istediğimizde siyah kutuçuğa tıklıyoruz ve yine oradan rengini seçerek vurgulama yapabiliyoruz sadece metnin rengini değiştirmek istiyorsak turuncu kutucağa tıklayarak ve yine oradan rengini seçerek metnin rengini değiştirebiliyoruz.
6-)Tablo çizimindeki çeşitli özellikler
Tablo çizimine bir önceki dersimizde değinmiştik şimdi tablo çiziminde çeşitli özellikleri inceleyelim.
Tablomuzu çizdikten sonra ekran resminde gösterdiğim yerden istenilen tablo stili yapabiliriz.
Daha sonra aynı sekmede ekran resminde gösterdiğim yere gelinerek tabloya çeşitli kenar çizgileri eklenebilir.
Gölgelendirme kısmına gelerek tablonun istediğimiz satır ve sütüna istedğimiz renkte gölgelendirme yapabiliriz.
Tablonun üzerinde sağ tıklayıp tablo özelliklerine girerek buradan satır ve sütun yüksekliklerini istediğimiz değerde ayarlayabiliriz.
Bir daha ki dersimizde görüşmek üzere hoşcakalın
2 Kasım 2016 Çarşamba
MİCROSOFT WORD DERSLERİ-1
MİCROSOFT WORD DERSLERİ-1
Merhaba arkadaşlar bu yazımızda microsoft word'ün bazı özelliklerini öğreneceğiz bunları bir kitap düzeni hazırlayarak göreceğiz.* İlk olarak kitabımız için için örnek bir metine ihtiyacımız olacak bunu internetten herhangi bir yerden de alabiliriz ama biz burda "lorem" komutu ile örnek metin oluşturacağız.Şimdi boş bir word sayfası açıyoruz.
* Boş sayfayı açtıktan sonra =lorem(80,100) yazıp entere basıyoruz burada 80 paragraf sayısı 100 ise her paragrafta görünmesini istedeğimiz satır sayısıdır.
* Daha sonra kitabımızın sayfası yatay mı olacak dikey mi olacak onu belirleyelim. Eğer sayfayı yapmak istiyorsak; sayfa düzenine giriyoruz girdikten sonra sağ alt köşede ki ok işareti gibi duran şeye tıklıyoruz karşımıza bir sekme açılıyor burada yatay,dikey yazılı olan kutucuklar çıkıyor sayfamızı yatay yapcağımızdan yatayı seçip tamama basıyoruz.
* Şimdi sayfamızı tekrar eski haline getirelim tekrar aynı işlemleri yapıyoruz bu sefer dikeyi seçip tamama basıyoruz.
* Şimdide kitabımıza sayfa numaraları ekleyelim. Ekleye giriyoruz orada sayfa numarasına tıklıyoruz ve sonra seçenekler geliyor sayfa sayılarının, sayfanın altındamı, üstündemi neresinde olmasını istiyorsanız o seçeneğini seçiyorsunuz.Ben sayının sayfanın altında olmasını istedim daha sonra sayfanın sonu sekmesine tıkladım ve önüme sayının, sayfanın sağındamı, solundamı, ortasındamı olmasını gösteren seçenekler çıktı ben ortasında olmasını istedim sizde size uygun olanı işaretleyin.
* Gelelim kapak yapmaya yine ekleye giriyoruz kapak sayfasına tıklıyoruz oradan kendimize uygun kapak şeklini seçiyoruz ve sonra ilk sayfaya kapak geliyor.
* Gelelim başlık eklemeye girişe tıklıyoruz orada başlık seçenekleri geliyor ilk başlıkta Başlık1'i seçiyoruz ikinci başlıkta Başlık2'i seçiyoruz.
*Şimdide tablo eklemeyi görelim ekle kısmından tablo seçeneğine gelerek istediğimiz satır ve sütunu seçerek tabloyu oluşturuyoruz.
* Birde tablomuza isim verelim başvurular kısmından resim yazısı ekleye giriyoruz sonra etiket kısmına istediğimiz seçeneği seçiyoruz.
* Eee içindekiler kısmı olmayan bir kitap olmaz şimdide içindekiler kısmını ekleyelim. Başvurular kısmına giriyoruz sol en başta, içindekiler kısmına tıklıyoruz ve istediğimiz içindekiler stilini seçerek içindekiler kısmını oluşturuyoruz.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)